Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PZ Heist start buurtinformatienetwerk (BIN) op in Wiekevorst: burgers zijn ogen en oren in de strijd tegen criminaliteit

BIN PZ Heist

In Wiekevorst slaan politie, buurtbewoners en bestuur de handen in elkaar voor de opstart van een buurtinformatinetwerk (BIN). Een BIN is een samenwerking tussen deze verschillende partners om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de buurt te verhogen.  

Buurtbewoners en politie houden elkaar op de hoogte van wat er gebeurt in de buurt. Deze uitwisseling van informatie zorgt voor meer sociale controle en kan leiden tot minder criminaliteit. Het succes van het buurtinformatinetwerk is sterk afhankelijk van de betrokkenheid van de inwoners van Wiekevorst. Door samen te werken, kunnen buurtbewoners en de politie actief bijdragen aan het creëren van een veiligere omgeving voor iedereen.

Hoe meer BIN-leden, hoe meer ogen die een oogje in het zeil kunnen houden.

“We roepen buurtbewoners op om zich nog mee te engageren in het buurtinformatienetwerk in Wiekevorst. Toetreden tot een BIN is kostenloos en het enige wat we vragen van een BIN-lid is een verhoogd meldingsgedrag. De informatie die wij van een BIN-lid ontvangen kan juist de laatste puzzelstuk zijn dat we nodig hebben”, zegt Lore Buelens, BIN-coördinator van de politiezone Heist. 

“Op vraag van een bewoner hebben we gekozen om in Wiekevorst van start te gaan omdat er in de laatste maanden enkele inbraken hebben plaatsgevonden. Dit zorgde voor wat ongerustheid bij de buurtbewoners.

Als we de cijfers bekijken zijn er over het algemeen tussen 2021 en 2023 39 diefstallen (diefstal in woningen, fietsdiefstallen, zakkenrollerij, enzoverder) gepleegd, wat een relatief laag cijfer betreft. Met de hulp van alle BIN-leden willen we dit cijfer proberen zo laag te houden,” vertelt Marc Daems, commissaris bij politie. “Het is belangrijk dat als mensen verdachte handelingen of gedragingen vaststellen, ze meteen de politie verwittigen via het nummer 101.”

Maandagavond werd een eerste infosessie georganiseerd in café De Compagnon in Wiekevorst-dorp. Als je je nog niet hebt ingeschreven voor het buurtinformatienetwerk en als je wilt bijdragen aan een veiligere en meer verbonden buurt, aarzel dan niet om je in te schrijven via binwiekevorst@gmail.com. Dit kan nog tot 18 februari. Jouw betrokkenheid kan een wereld van verschil maken. 

BIN PZ Heist

Deel dit artikel